Autor:
Margot Must

Ilmus Francesco Orsi uus raamat "The Guise of the Good: A Philosophical History"

Francesco Orsi, teoreetilise eetika kaasprofessor avaldatud uus raamat Routledge'i kirjastuses kajastab lääne filosoofia ajalugu läbi hüve aspketi.

Kas olete kunagi teinud midagi või tahtnud teha midagi, mida te ei ole pidanud üldse, mitte ühelgi viisil heaks, isegi mitte isikliku kasu seisukohast? Enamik filosoofia ajaloolasi ütleks, et ei ole. Tees, mida tänapäeval tuntakse „hüve aspektina“ (the guise of the good) tähendab, et saate midagi tahta või teha ainult siis, kui midagi selles tundub teile hea ning see motiiv on olnud olulisel kohal kogu lääne filosoofilises loos. 
 
Francesco Orsi raamat on esimene omataoline, mis rekonstrueerib süstemaatiliselt ja põhjalikult hüve aspekti juhtmõtte läbi kogu lääne filosoofia. See kandev idee sai alguse juba Sokratese väitest, et keegi ei tegutse tahtlikult halvasti ning Aristoteles leidis, et soovitav objekt on hea või näib soovijale hea.  Järgnevalt edendati seda mõtet kristlikus filosoofias Aquino Thomase ja hiljem Francisco Suarezi poolt. Descartes, Locke, Leibniz, Hume ja Kant (kes nimetab antud ideed „skolastikute vanaks valemiks“) näivad kõik omal moel seda juhtmõtet austavat, kuni viimase aja selgesõnalisemate ümberhindamisteni Franz Brentano ja Elizabeth Anscombe’i  poolt, neist viimane tõi hüve aspekti kindlalt filosoofilisse debatti tagasi. 

Samuti ei jäta Orsi oma raamatus tähelepanuta ka selle filosoofilise idee eduloo keerukamaid tahke, alates William Ockhami teoloogilistest muredest, kuni Hobbesi ja Spinoza uusaegsete kahtlusteni, Hegeli mitmetimõistetavusteni ja Nietzsche kindlale tagasilükkamisele.
 
Francesco Orsi ise leiab, et: "raamatu peamine väärtus, nii nagu mina seda näen, seisneb selles, et see pakub lääne filosoofia ühe peamise idee ühtset ja koherentset narratiivi. Enamik minu tööst sai tehtud nö seistes hiiglaste õlgadel, see tähendab, et  mitte ainult analüüsides originaaltekste, vaid kaasates ka rohkelt olemasolevat suurepärasest teadustööd nende klassikute kohta ning ühendades selle kõige viimaste filosoofiliste debattidega. Isegi kui raamatu fookuses on lääne filosoofia tuntud mõtlejad, loodan, et raamat inspireerib samalaadset tööd vähemtuntud filosoofide ja teiste mõttetraditsioonide kohta. Ma usun, et raamat pakub huvi nii lugejatele, kellel on minimaalsed teadmised filosoofia ajaloost, kui ka lugejatele, kes on huvitatud sellistest küsimustest nagu soovide olemus, mis teeb meist toimijad (inglise keeles „agents“) ja nii edasi."

Pikemalt saab raamatu kohta lugeda Routledge'i kirjastuse kodulehelt.
Samuti on võimalik kuulata Francesco Orsit kõnelemas oma raamatust inglise keeles multimeedia väljaandele "New York in Philosophy". 14. juuni 2023 postitus M. Arvanilt.

Francesco Orsi esimene monograafia, "Value Theory", avaldati aastal 2015 Bloomsbury poolt.

 

kaks uut filosoofiaraamatut

Keel, vaim, tunnetus ja tõlgendus. Raamatuesitlus

Kutse ettekannete esitamiseks 14. varauusaegse filosoofia konverentsile (NWEMP)

14. varauusaegse filosoofia konverents toimub 28.–29. septembril 2024 Tartu Ülikoolis. Konverentsid toimuvad inglise keeles.