Autor:
Triin Paaver

Instituudist

Tere tulemast filosoofia ja semiootika instituudi kodulehele!


Meie instituut loodi 2007. aastal, kui Tartu Ülikoolis viidi läbi ulatuslik struktuurireform. Ühise instituudi moodustasid filosoofia osakond, mille ajaloolised juured ulatuvad Tartu Ülikooli loomise aegadesse, ja semiootika osakond, mis loodi ametlikult alles 1992. aastal. Samas on ta omas valdkonnas pika ajalooga, sest maailma vanim semiootikaajakiri ilmub just Tartus. Lisaks kuulub instituudi koosseisu filosoofia osakonna rüpes sündinud interdistsiplinaarne TÜ eetikakeskus, mis alates 2009. aastast toimib konsortsiumina ning 2022. a suvel avatud semiootika rakenduskeskus.

1. jaanuarist 2016 kuulub filosoofia ja semiootika instituut humanitaarteaduste ja kunstide valdkonda koos ajaloo- ja arheoloogia instituudi, eesti ja üldkeeleteaduse instituudi, usuteaduskonna, kultuuriteaduste ja kunstide instituudi, maailma keelte ja kultuuride instituudi ning Viljandi kultuuriakadeemidaga. 

Filosoofial ja semiootikal on ajaloos ühiseid juuri ja nende uurimismeetodites on palju interdistsiplinaarseid kokkupuuteid. See on hea alus koostööks. Samas on need kaks erinevalt toimivat, oma sisemise struktuuri ja õppekavaga osakonda. See erinevuste koosolu on aluseks instituudi missioonile kultiveerida mitmekesisust mõtlemises, uurimis- ja õpetamismeetodites, olla teadus- ja õpetamiskeskuseks nii Eesti kui maailma jaoks, väärtustada sallivust ja dialoogivõimet. Humanitaarteadused on ühiskonna jaoks tagasisideteadused ning filosoofid ja semiootikud pakuvad oma kompetentsi raames ühiskonnale teavet nende protsesside kvaliteedist, mis on seotud mõtlemise, eetiliste tõekspidamiste ja kultuurikeskkonna mõtestamisega. Sest teadlastena nad uurivad neid protsesse lokaalsete ja globaalsetena, ajalooliste ja aktuaalsetena, teoreetiliste ja rakenduslike probleemidena. Sest nad analüüsivad mõtlemist ennast – nii ühiskonna mõtlemist kui mõtlemist ühiskonnas.

Et mõista, kuidas filosoofid ja semiootikud ise mõtlevad, uurivad ja õpetavad, võite sisse astuda meie kodu mõlemast uksest. Oleme alati avatud ja ütleme kõigile tere tulemast.

Instituudi nõukogu ja kraadinõukogu

Dokumendid ja korrad

Ukraina lipp

Ülikooli Ukraina-teemaline teave

Tartu Ülikooli personaliosakond on uuendanud võrdse kohtlemise temaatikat käsitlevat veebilehte.

Ülikooli võrdse kohtlemise uuendatud veebileht sisaldab nüüd ka selgitavaid videoid

Filosoofia postiloendid ja sotsiaalmeedia

Filosoofia osakonna postiloendid ja sotsiaalmeedia